Oto lista kilku takich produktów :
Kurze nóżki
Jeszcze 20 lat temu kurze nóżki były nie tylko nieprzydatne – farmerzy musieli wręcz płacić za to, żeby się ich pozbyć. Jeżeli już je wykorzystywano, zazwyczaj trafiały do psiej karmy. W chwili obecnej Stany Zjednoczone eksportują co roku około 300 ton tych odpadów, uzyskując przychód rzędu kilkudziesięciu milionów dolarów rocznie. To, co w Stanach uważane jest za odpad, w Chinach traktowane jest jako wielki przysmak.Krowie jelita
W 1875 roku po raz pierwszy użyto krowich jelit w konstrukcji rakiety do tenisa. Krowie jelito cienkie o długości około 35 m tnie się na 3 równie części, które są następnie poddawane działaniu różnego rodzaju chemikaliów, które mają za zadanie ich konserwację. Aby stworzyć naciąg do jednej rakiety, potrzeba jelit z aż czterech krów.
Koński mocz
Koński mocz ma okropny zapach i nie wydaje się, żeby mógł być do czegokolwiek przydatny. To błąd. W roku 1942 FDA zatwierdziła Premarin – lek stosowany w terapii hormonalnej, który wytwarza się z moczu ciężarnych klacz. Lek redukuje uderzenia gorąca u kobiet przechodzących menopauzę. Szacuje się, że firmy farmaceutyczne do tej pory zarobiły na produkcji tego środka około 2 miliardy dolarów.
Łodygi kukurydzy
Dawniej, gdy rolnicy kończyli zbiory kukurydzy, pozostawali z długimi łodygami, które do niczego się nie przydawały. Pod koniec XX w. rolnicy zaczęli wykorzystywać te odpady do pozyskiwania skrobi. Skrobia wykorzystywana jest do wytwarzania w pełni biodegradowalnych opakowań. Wytwarzanie opakowań z odpadów jest bardzo opłacalne. Pojedyncze przedsiębiorstwa zarabiają na tym interesie kilka milionów dolarów rocznie.
Krowie kopyta
Krowie kopyta są jednym z odpadów uboju. W połowie XX w.
udowodniono, że jeden z głównych składników kopyt – keratyna – może być
dodawany do gaśnic stosowanych do gaszenia paliwa lotniczego. Od tej pory
kopyta stały się bardzo cenne. Dodatkowo, niektóre kompanie kosmetyczne
skopują kopyta i wykorzystują do produkcji szamponów keratynowych.
Jądra
Danie przygotowywane ze smażonych na głębokim tłuszczu jąder bizona, dzika lub byka. Mimo nie najlepszych skojarzeń, ta potrawa cieszy się uznaniem w tych regionach Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie wciąż wędrują stada bizonów.
źródło:ciekawe.onet.pl