Tymczasem ludzie marnują coraz więcej żywności. Oczywiście na czele są kraje rozwinięte, gdzie żywność nie jest problemem, gdzie każdą nieświeżą bułkę zaraz można wymienić na nową. Według szacunków żywność marnowana przez mieszkańców USA mogłaby wyżywić 2 mld ludzi. Oczywiście oprócz marnowania żywności przez samych konsumentów dochodzą do tego straty w transporcie i dystrybucji oraz w przemyśle gastronomicznym.
Na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. Europejczycy wyrzucają do śmieci 89 milionów ton jedzenia rocznie, z czego 9 milionów ton marnują Polacy. Zmarnowana żywność to strata pieniędzy. Przy zakupach jedzenia, częściej niż w przypadku innych grup produktów, decyzje podejmowane są spontanicznie, bez planu i w rezultacie żywności trafia na śmietnik. Dodatkowo każdy, kto kupuje więcej niż potrzebuje, generuje zwiększoną konsumpcję, która wpływa także na wzrost cen.
Chcąc żyć w zgodzie z naturą powinniśmy pomyśleć też o kwestii marnowania żywności w naszym domu. Przede wszystkim powinniśmy robić zakupy zgodnie z zaplanowaną wcześniej listą, nie wrzucać do koszyka to co się nam podoba. Ponadto warto robić zakupy z niewielkim wyprzedzeniem, co pozwoli dostosować je do aktualnej sytuacji i zmniejszy czas przechowywania żywności w domu (więc i ryzyko zepsucia). Ważne jest też prawidłowe przechowywanie i konserwacja żywności.