Rakotwórcza żywność
Coraz częściej zastanawiamy się nad tym co jemy i jaki wpływ ma to na nasze zdrowie. Produkty żywnościowe składają się z tysięcy składników. Część z nich ma wartość odżywczą, część ma przedłużać trwałość żywności a część jest pozostałością substancji, które przenikają do żywności na skutek zanieczyszczenia środowiska.
Od dawna wiadomo, iż szereg chorób nowotworowych powstaje
poprzez spożywanie żywności zawierającej związki rakotwórcze. Większość środków
rakotwórczych występujących w żywności stanowią substancje, które powstają
podczas przetwarzania (smażenia, pieczenia) i przechowywania żywności oraz
naturalnie występujące toksyny roślinne, które magazynują się w roślinach
wskutek skażenia środowiska naturalnego.
Badania rakotwórczości danej substancji prowadzone są
najczęściej na szczurach i myszach. Uzyskane wartości dzieli się przez określoną liczbę i uważa się je za
dopuszczalną dawkę dzienną substancji rakotwórczych dla człowieka.
Produkty które powinniśmy ograniczyć do minimum :
Rakotwórcze są dodatki do żywności
tajemniczo zakodowane.
Rakotwórcze jest wędzenie produktów spożywczych.
Rakotwórcze jest wędzenie produktów spożywczych.
Rakotwórczy jest aspartam pieszczotliwie zwany słodzikiem .
Rakotwórcze są mykotoksyny czyli produkty grzybów pleśniowych . Serek topiony powstaje najczęściej ze spleśniałego sera żółtego.
Rakotwórcze jest aluminium. Kontakt z aluminium ma masło, sok pomarańczowy i jogurt. Aluminium jest tanie, praktyczne i trujące. Zatruwa ziemię gdy się rozkłada i powietrze gdy się go pali .
Rakotwórcze są mykotoksyny czyli produkty grzybów pleśniowych . Serek topiony powstaje najczęściej ze spleśniałego sera żółtego.
Rakotwórcze jest aluminium. Kontakt z aluminium ma masło, sok pomarańczowy i jogurt. Aluminium jest tanie, praktyczne i trujące. Zatruwa ziemię gdy się rozkłada i powietrze gdy się go pali .
Przykładów
tych można podawać bez liku. Codziennie produkuje się też nowe substancje
których skutki poznamy po latach Najwyższy czas by wiedzę na temat
rakotwórczych czynników naszego otoczenia maksymalnie upowszechnić.