"Szczęścia człowieka zaczyna się wtedy, gdy zapominając o sobie, zacznie żyć dla bliźnich."

sobota, 12 maja 2012

Rakotwórcza żywność


Coraz częściej zastanawiamy się nad tym co jemy i jaki wpływ ma to na nasze zdrowie. Produkty żywnościowe składają się z tysięcy składników. Część z nich ma wartość odżywczą, część ma przedłużać trwałość żywności a część jest pozostałością substancji, które przenikają do żywności na skutek zanieczyszczenia środowiska.

Od dawna wiadomo, iż szereg chorób nowotworowych powstaje poprzez spożywanie żywności zawierającej związki rakotwórcze. Większość środków rakotwórczych występujących w żywności stanowią substancje, które powstają podczas przetwarzania (smażenia, pieczenia) i przechowywania żywności oraz naturalnie występujące toksyny roślinne, które magazynują się w roślinach wskutek skażenia środowiska naturalnego.
Badania rakotwórczości danej substancji prowadzone są najczęściej na szczurach i myszach.  Uzyskane wartości dzieli się przez określoną liczbę i uważa się je za dopuszczalną dawkę dzienną substancji rakotwórczych dla człowieka.
Produkty które powinniśmy ograniczyć do minimum :

Rakotwórcze są dodatki do żywności  tajemniczo zakodowane.
Rakotwórcze jest wędzenie produktów spożywczych.
 Rakotwórczy jest aspartam pieszczotliwie zwany słodzikiem .
Rakotwórcze są mykotoksyny czyli produkty grzybów pleśniowych . Serek topiony powstaje    najczęściej ze spleśniałego sera żółtego.
Rakotwórcze jest aluminium. Kontakt z aluminium ma masło, sok pomarańczowy i jogurt. Aluminium jest tanie, praktyczne i trujące. Zatruwa ziemię gdy się rozkłada i powietrze gdy się go pali .
      Przykładów tych można podawać bez liku. Codziennie produkuje się też nowe substancje których skutki poznamy po latach Najwyższy czas by wiedzę na temat rakotwórczych czynników naszego otoczenia maksymalnie upowszechnić.